MARCUS MILLER

Een van de meest prominente bassisten van deze tijd.

dinsdag 24 oktober 2017 8361

Met twee Grammy’s, negentien soloalbums en een waslijst aan studiosessies met artiesten als Eric Clapton, Grover Washington Jr, Chaka Kan en Snoop Dogg valt Marcus Miller gerust een van de meest prominente bassisten van deze tijd te noemen. Zijn nieuwste album komt pas begin 2018 uit maar vanavond geeft de bassist alvast een exclusief voorproefje van wat je te wachten staat.

Voor liefhebbers van Stanley Clarke, Victor Wooten, Nathan East
archief
  • Grote Zaal
  • 19:30
  • 20:30
Nieuwsbrief

Miller behoort al jaren tot de internationale muziektop. Zijn naam wordt meer dan  500 keer genoemd in albumcredits in een wijde selectie van artiesten en genres. Niet alleen de personen hierboven, maar ook op de platen van Donald Fagen, Al Jarreau, Paul Simon, Mariah Carey en Billy Idol prijkt zijn naam. Als basgitarist, wel te verstaan. Daar gelaten dat hij ook keyboard en (bas)klarinet speelt, is hij namelijk ook componist en producer. Hij droeg bij aan werk van jazzlegende Miles Davis, zoals te horen op het album ‘Tutu’ en ook Frank Sinatra, Elton John en LL Cool J hebben met hem in een studio gezeten. Een flinke rij namen, die aangeven met wat voor muzikant we hier te maken hebben.

Op zijn meest recente soloalbum ‘Afrodeezia’ werkte Miller samen met wederom een enorme variëteit aan artiesten waarvan o.a. Lalah Hathaway, Robert Glasper, Keb’ Mo’ en Chuck D slechts enkele voorbeelden zijn. Geinspireerd door zijn rol als woordvoerder van UNESCO’S ‘Slave Route Project’ reisde hij door West-Afrika, Zuid-Amerika en de Caraïben met als gevolg een plaat waarbij naast de welbekende jazz en fusion invloeden ook overduidelijk niet-Westerse invloeden hoorbaar zijn.

Begin 2018 staat er een nieuw album gepland en speciaal voor dit optreden zal Miller voor de eerste keer live enkele nummers ten gehore brengen.

 

“ Miller's wide-angle view of jazz is extended further on the glorious Afrodeezia. It reveals in a sophisticated, exceptionally ambitious manner the labyrinthine interconnectedness of earlier sounds and rhythms “

All Music