dinsdag 11 februari 2020

SCIENCE CAFE: ZO LANG MOGELIJK LEVEN

Oud. Iedereen wil het worden, maar wie wil het ook graag zijn? Onze levensverwachting schiet ondertussen steeds verder omhoog en dus staan we voor de uitdaging hoe je zo lang mogelijk in gezondheid kunt leven.

Tijdens het Science Café (voor 12 tot 120-jarigen) op dinsdagavond 11 februari ontrafelen we het geheim van gezond én gelukkig oud worden. Niet alleen gaan we in gesprek hierover met wetenschappers, maar ook krijg je als publiek stellingen en dilemma’s voorgelegd over ouder worden en over hoe jij vindt dat we daar mee om moeten gaan.

Kom 11 februari naar het Science Café en neem gerust je moeder, vader, opa, oma of zelfs overgrootouders mee! Meld je aan via sciencecafedenhaag.nl

Archief
  • Aanmelden via sciencecafedenhaag.nl
  • Kleine Zaal
  • 19:30
  • 20:00

*incl € 2,50 servicekosten

Jolanda Lindenberg 

Als je jong bent is het misschien nauwelijks voor te stellen: hoe het is om (heel erg) oud te zijn. Als sociaal-cultureel antropologe doet dr. Jolanda Lindenberg (Leyden Academy) onderzoek naar hoe ouderen over zichzelf en andere ouderen denken. Dat doet ze ook om meer te weten te komen over de kwaliteit van leven bij ouderen. En die kennis kunnen we vervolgens goed gebruiken om het leven van ouderen aangenamer te maken. Fijn, voor als je (later) oud bent!

AnneLoes van Staa 

We worden steeds ouder en de kans is groot dat je als je oud bent één of meerdere chronische ziekten te pakken hebt. Hoe richten we de zorg in dat geval in? Of als je geen chronische ziekte hebt, maar wel oud bent, hoe zorgen we ervoor dat je zo lang mogelijk zelfstandig en in goede gezondheid kunt leven?

AnneLoes van Staa (lector Transities in Zorg, Hogeschool Rotterdam, winnaar Deltapremie voor praktijkgericht onderzoek) reflecteert tijdens het Science Café op hoe ouderen de regie kunnen behouden en samen met zorgprofessionals kunnen beslissen hoe ze het allerbeste geholpen kunnen worden.

Presentator: Eveline van Rijswijk

Eveline van Rijswijk is programmamaker, presentator, wetenschapsjournalist & historica. Momenteel presenteert ze o.a. het radioprogramma “Focus” (NPORadio1) over wetenschap en geschiedenis. Daarvoor was ze twee seizoenen lang hoofdredacteur en presentator bij het online wetenschapsprogramma Universiteit van Nederland en maakte ze honderden video’s met wetenschappers uit het hele land. Een van haar grote drijfveren is een zo groot mogelijk publiek enthousiast maken voor wetenschap!

Wat is Science Café Den Haag?
Tijdens het Science Café Den Haag vertellen bevlogen wetenschappers op een inspirerende en laagdrempelige manier in een kort college over een boeiend vraagstuk uit hun vakgebied. Per avond staat één thema centraal, waarover wetenschappers vanuit verschillende invalshoeken vertellen. Vervolgens heb je als bezoeker de kans om vragen te stellen en met elkaar in discussie te gaan.