maandag 22 augustus

Jazzmuzikant en componist Toots Thielemans overleden

Vanochtend bereikte ons het droevige nieuws dat jazzmuzikant en componist Toots Thielemans is overleden. De mondharmonicaspeler is 94 jaar geworden. In 2010 hadden wij de eer om Toots Thielemans op het Paardpodium te mogen ontvangen tijdens The Hague Jazz. Bekijk hier de live-opnames van dat concert. 

Zijn manager  Veerle Van de Poel vertelt: “Toots Thielemans is deze ochtend in het ziekenhuis in zijn slaap overleden. Hij lag sinds vorige maand in het ziekenhuis, nadat hij ten val was gekomen, maar het is niet zo dat er complicaties waren opgetreden. Hij is overleden door ouderdom, zijn lichaam was gewoon op.” 

Toots deelde het podium met de groten der aarde, zoals Ella Fitzgerald, Natalie Cole, Billy Joel, Paul Simon, Miles Davis, Chet Baker, Charlie Parker, Jaco Pastorius en Benny Goodman. Zijn compositie ‘Bluesette’ kun je rekenen tot een van de jazzklassiekers. Daarnaast maakte hij onder meer de muziek voor de film Turks Fruit en de muzikale intro van de tv-serie Baantjer. En wat veel mensen niet weten dat hij ook te horen is op de theme song van Sesamstraat. Kortom een geliefd persoon en een gevierd muzikant! 

 In maart 2014 beëindigde hij zijn carrière op doktersadvies. Hij had niet genoeg energie meer. Zijn optreden op het Antwerpse Jazz Middelheim was een jaarlijkse klassieker. In 2014 was hij daar ook voor het laatst te zien op het podium.