woensdag 30 december

Jaaroverzicht 2015

Hoewel 2015 een zwart jaar was voor het hele Europese clubcircuit door de vreselijke gebeurtenissen in Le Bataclan in Parijs kijkt het Paard van Troje ook met heel veel plezier terug op dit jaar. We zagen fantastische optredens en geweldige parties voor publiek van alle leeftijden, afkomst en smaak. Met meer dan 500 optredens was er voor iedere muziekliefhebber iets te vinden. Soms voor een klein groepje fijnproevers en soms voor uitbundige massa’s. Met ruim 50 uitverkochte programma’s is het duidelijk dat we nog altijd mensen in grote getale gelukkig kunnen maken met muziek.

geNederlandse artiesten deden het uitzonderlijk goed
Daar zaten uiteraard de bekende publiekstrekkers tussen, maar we waren zeker zo blij met het uitverkochte huis voor een artiest als Nils Frahm, die we al jaren als huisvriend beschouwen. Nederlandse artiesten deden het uitzonderlijk goed in 2015 en natuurlijk zijn we supertrots op het Haagse aandeel binnen deze successen. Inmiddels gevestigde namen als The Deaf, Hallo Venray en Splendid kregen gezelschap van Pinata, The Indien, Variscythe en nog veel anderen. Den Haag is nog altijd Popstad Nummer 1. Golden Earring bewees dat door zijn 50-jarig bestaan te vieren in Amsterdam, maar het zij ze vergeven, want ze deden voor het eerst een onvergetelijke complete band-show in het Paard: Back Home!

Festivals
Den Haag is vooral ook Popstad Nummer 1 omdat iedereen in Den Haag klaar staat om elkaar te helpen. Dreigt het Plein Open-festival te worden weggeblazen door een zomerstorm? Dan pakken we gewoon de hele boel op en in en verplaatsen de complete programmering binnen 24 uur naar het Paard! Het weer was ook een beetje spelbreker op de eerste en laatste dag van het Sniester festival dat eind mei voor de tweede keer plaats vond. Gelukkig waren er op de Grote Markt en in het Paard genoeg zalen waar het Sniestergevoel droog kon worden beleefd. En daar ging het dak er dan ook weer vanaf. De twaalfde editie van State-X New Forms in december was een schot in de roos en bood voor de liefhebbers van avontuurlijke en experimentele muziek een prachtig einde van het muzikale jaar.

statexPaard van Troje: meer dan een gebouw, meer dan alleen popmuziek
2015 was ook het jaar waarin wij meer en meer acts buiten het eigen gebouw gingen programmeren. Met een geweldig concert van Randy Newman bezorgden we het Zuiderstrandtheater een volle zaal, terwijl Michelle David & The Gospel Sessions de bezoekers in de Nieuwe Kerk op de banken kreeg. Gabriel Rios speelde in de prachtige Koninklijke Schouwburg en we programmeerden diverse concerten (van o.a. Michael Prins, Jungle By Night en Le Butcherettes) in Theater de Veste in Delft.

We keken ook graag over de grenzen van de popmuziek heen. Onze samenwerking met het Residentie Orkest (met gasten als Eric Vloeimans en Torre Florim) leverde vijf unieke avonden in de Grote Zaal op en wie liever iemand hoort praten dan muziek maken, zit bij ons ook goed. Twee keer per jaar het allerpuurste gelul bij Puur Gelul, maar voor thema-avonden rondom kunst en wetenschap (met onder meer Kyteman en Bas Haring), lezingen van Salman Rushdie (twee dagen na ‘Parijs’), Joris Luyendijk en onze ex-voorzitter Jeroen Dijsselbloem was je bij het Paard aan het juiste adres.

Het zat mee met Kenny B.
De naam Parijs is een paar keer gevallen. Laten we in dat verband echter vrolijk eindigen. Omdat de programmeur van het Paard van Troje het liedje ‘Als Ze Gaat’ van Kenny B maar niet uit zijn hoofd kreeg besloot hij als eerste in Nederland hem vast te leggen voor een concert. Soms dwing je geluk af, want binnen een maand na die boeking werd ‘Parijs’ (‘Praat Nederlands met me’ / ‘Lul Haags met me’) dé zomerhit van 2015 en moest de show ijlings worden verplaatst naar de Grote Zaal. “Kan niet geloven dat het echt was”.