STANLEY JORDAN

zaterdag 24 mei 2014 2014

Support: Masha BijlsmaConservatoriumstudent? Leerling op een muziekschool in en om Den Haag? Dan krijg jij korting op je entreebewijs. Lees hieronder meer over de actie.De Amerikaanse jazzvirtuoos op gitaar en piano na 25 jaar afwezigheid terug in Nederland.

Jazz
archief
  • Grote zaal
  • 17:00
  • 17:30
Nieuwsbrief

Jeugdig talent
Ooit begonnen als pianist maakte Stanley Jordan op zijn elfde de overstap naar gitaar, waarop hij een eigen techniek ontwikkelde. Met deze ‘Touch Technique’ speelde hij twee melodieën tegelijk. Ook viel hij op door zijn talent om op twee gitaren tegelijk te spelen. Op zijn zeventiende had hij deze techniek zo geperfectioneerd dat hij de solo competitie van het Reno International Festival won. Tijdens zijn studie aan Princeton University trad hij op met zowel lokale bands als grootheden als Benny Carter en Dizzy Gillespie.

Magic Touch
Na zijn studie aan Princeton besloot Jordan zijn eigen label op te zetten, Tangent Records, waarop hij ook zijn eerste solo album releasde. Zijn geld verdiende hij voornamelijk door het spelen op straat in New York en Philadelphia. Zijn verworven reputatie als straatmuzikant bezorgde hem vervolgens een platendeal bij het opnieuw gestarte Blue Note Label. Hier bracht hij het album ‘Magic Touch’ uit, welke als het eerste album van de nieuwe generatie Blue Note artiesten zou gelden. Het album was een enorm commercieel succes en kreeg vele lovende kritieken. Gastoptredens bij talkshows zoals ‘The Tonight Show’ en ‘David Letterman’ volgden en het album blelef 51 weken bovenaan de jazz hitlijsten staan.

Jordan heeft in zijn carriere in meer dan 60 landen verspreid over zes continenten gespeeld. Hieronder vallen ook vele festivals zoals het Kool Jazz Festival en Montreaux International Jazz Festival. Ook is hij al vier keer genomineerd voor een Grammy Award en is zijn meest recente album ‘Friends’ genomineerd voor een NAACP Image Award.  Een jazzgrootheid sinds de jaren ’80 en na 25 jaar eindelijk weer terug in Nederland.

De support komt van Masha Bijlsma, die volgens diverse buitenlandse jazzcritici behoort tot de beste Europese vocalistes en zich probleemloos kan meten aan Amerikaanse collega’s. Haar laatste CD, ‘For Love Of Abbey’, een eerbetoon aan de Amerikaanse zangeres Abbey Lincoln, wordt enthousiast ontvangen. ‘Zij zingt net zo zwart als dat ze blank en blond is’, aldus HP De Tijd. Voorzien van prachtige arrangementen van de hand van bassist Henk de Ligt en wijlen pianist Rob van den Broeck neemt Masha het publiek swingend mee door haar eigenzinnige repertoire.

Korting voor studenten conservatoria en leerlingen muziekscholen:
Ben jij leerling van een van onderstaande conservatoria of muziekscholen? Dan krijg je maar liefst 50% korting op je ticket. Op vertoon van jouw studenten- of leerlingenpas, ontvang je de korting aan de kassa.

– Koninklijk Conservatorium Den Haag
– Rotterdam Conservatorium
– HKU Utrecht Conservatorium
– Amsterdams Hogeschool voor Kunsten
– Het Koorenhuis