THE RESIDENTS

zaterdag 3 mei 2014 2014

'Anonieme Fab Four van de Avant-Garde, wiens absurde muzikale deconstructie een afwisseling van experimentaliteit en toegankelijkheid is.' - All Music

Avant
archief
  • Grote zaal
  • 17:30
  • 18:00
Nieuwsbrief

Op zaterdag 3 mei komt het avant-garde collectief The Residents naar Den Haag voor een show in Paard van Troje. Tijdens deze tour speelt deze legendarische Amerikaanse cultgroep het laatste deel van hun ‘Randy, Bob and Chuck’ trilogie, die in 2010 begon. Na ‘The Talking Light’, met de dood als onderwerp, volgde ‘Wonder of the Weird’, over liefde en seks. Dit derde en laatste deel ‘Shadowland’ gaat over geboorte, reïncarnatie en ‘bijna-dood-ervaringen’.

In de ruim veertig jaar van hun bestaan is de ware identiteit van de leden nog altijd in mysterie gehuld. De bandleden hebben zich nooit geïdentificeerd bij naam en verschijnen altijd vermomd. Signatuur is een strak pak met gigantisch oogbalmasker, dus niemand kent hun gezichten; de mannen geven dan ook geen media interviews. Als pioniers op het vlak van multimedia performances hebben ze een vooruitstrevende reputatie opgebouwd. Zo staan de bizarre shows bol van surrealistische visuals en absurdistische satire en ze mengen muziekstijlen zoals bijvoorbeeld rock ’n roll of avant-jazz zonder problemen met elektronica en houden zich absoluut niet aan de regels van de popmuziek.

De naam ‘The Residents’ ontstond toen een door Warner Bros teruggestuurde, uiteraard anonieme, tape van de band retour werd gestuurd met ‘for the attention of residents’ erop. Noodgedwongen werd eigen platenlabel ‘Ralph Records’ opgericht, omdat geen enkel platenlabel raad wist met de eigenaardige sound. In 1974 debuteerde The Residents met het album ‘Meet The Residents. Voordat er vijftig platen verkocht waren van het album, spande Capitol Records een rechtzaak aan: het artwork van het album was een parodie van het legendarische Beatles album Meet The Beatles.

Albums ‘Not Available’, ‘Third Reich ‘n’ Roll’, ‘Duck Stab/Buster & Glen’ en ‘Eskimo’ volgden. Het album ‘Commercial Album’ uit 1980 bestond uit 40 1-minuut durende popliedjes, die alleen werden uitgezonden op de radio in San Francisco. Ze speelden de nummers af in reclametijd die zij zelf inkochten.

In de 40 jaar van hun bestaan brachten The Residents zoveel albums uit, dat vandaag de dag de teller op meer dan zestig staat. In totaal hebben ze al zeven wereldtournees op hun naam staan en gaan ze, hoe oud ze dan ook mogen zijn, nog vrolijk door. Deze show op 3 mei in Paard van Troje speelt het illustere viertal de parels uit hun uitgebreide repertoire, aangevuld met nieuw materiaal. Dat beloofd een bijzondere ervaring!